Cover Image

Toplotna črpalka za gretje in hlajenje doma

16. August 2022

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje pri (novo)gradnjah in obnovi domov. Gre za priljubljeno izbiro saj lahko črpalke hkrati ogrevajo in hladijo prostore. Poleg tega lahko izberete tudi sisteme z enoto, ki vključuje še bojler za ogrevanje sanitarne vode.

Izbirate lahko med različnimi vrstami toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po tehnologiji in načinu delovanja. Ena od možnosti je toplotna črpalka zrak-voda, ki uporablja obnovljive vire energije, temperaturo zunanjega zraka – Takšna toplotna črpalka lahko hladi ali ogreva prostore tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke zrak-voda se lahko razdelijo na split sisteme, kjer sta zunanja in notranja enota povezana z hladilnim plinom in monoblok/monoblock kompaktne enote, kjer je samo zunanja enota (vodna povezava je direktno povezana z ogrevalnim sistemom). Glede na vrsto ogrevalnega sistema lahko izbirate med nizkotemperaturnimi oziroma klasičnimi toplotnimi črpalkami, ki ogrevajo vodo do 55°C in so primerne za novejše hiše z talnim gretjem ali dobro izolirane hiše. Visokotemperaturne toplotne črpalke so namenjene za ogrevanje do 60-65°C in so tako primerne za radiatorske sisteme.

Če želite segrevati tudi sanitarno vodo, lahko izberete notranjo enoto toplotne črpalke z vgrajenim akumulacijskim bojlerjem.

Za napredne uporabnike:
Druga možnost je hibridna toplotna črpalka, ki je sestavljena iz toplotne črpalke (split inverter) in plinskega kondenzacijskega kotla v enem. Deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah in izbira najbolj optimalni vir energije glede na vremenske razmere.

Za večjo učinkovitost lahko izberete tudi kombinirane toplotne črpalke, ki uporabljajo več virov energije hkrati. To so lahko toplotne črpalke zrak-voda in plinske kondenzacijske peči ali toplotne črpalke zrak-voda v povezavi s fotovoltaični (PV) sistemi.

Tako lahko še bolj prihranite pri stroških ogrevanja v povezavi z varstvom okolja.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si
Izdelava spletnih strani