Cover Image

Pomen pravilne moči toplotne črpalke

8. June 2024

Nakup toplotne črpalke pravilne moči je ključnega pomena za učinkovito delovanje sistema ogrevanja. Če je črpalka premalo močna, se lahko soočate s premajhno temperaturo v prostorih, medtem ko bi premočna črpalka lahko zmanjšala ekonomsko učinkovitost. Za pravilno izbiro moči poiščite strokovni nasvet, ki vam bo pomagal izbrati ustrezno moč glede na vaše potrebe.

Različne moči toplotnih črpalk

Toplotne črpalke so na voljo v različnih močeh, ki segajo od 4 kW do 25 kW. Najbolj prodajane so črpalke z močjo 11 kW za starejše hiše, ki so bile obnovljene, in 6 kW za novogradnje z nizko porabo energije. Ker je vsak dom edinstven, mora strokovnjak določiti optimalno moč toplotne črpalke za vaš objekt. Pri novogradnjah se moč običajno določi v projektu za izvedbo, ki vključuje tudi del strojnih inštalacij.

Ključne točke za določitev moči toplotne črpalke

Poglejmo si dejavnike, ki vplivajo na določitev moči in kakšne so okvirne moči glede na kvadraturo objekta. Pri določanju potrebne moči toplotne črpalke je osrednji dejavnik ogrevalna obremenitev, ki se meri v kilovatih na kvadratni meter objekta na letni ravni. Ta obremenitev predstavlja potrebno moč, ki jo mora črpalka zagotoviti za učinkovito ogrevanje doma. Pomembno je razlikovati med ogrevalno obremenitvijo in letno porabo objekta za ogrevanje.

Ogrevanje obremenitve je odvisno od različnih dejavnikov kot so izolacija objekta, kakovost oken, orientacija oken, velikost prostorov in lokacija objekta.

Ogrevanje sanitarne vode

Pri izbiri toplotne črpalke je bistveno izbrati ustrezno moč, da bo zadostovala vašemu domu. Nekateri modeli imajo rezervoar za toplo vodo integriran v notranjo enoto, medtem ko drugi omogočajo ogrevanje sanitarne vode v ločenem bojlerju. Upoštevati je treba tudi število oseb v gospodinjstvu, saj se glede na to določi dodatna moč za ogrevanje vode.

Samostojni ali pomožni vir ogrevanja

Toplotna črpalka lahko deluje kot osnovni vir ogrevanja ali kot dodatek k obstoječemu ogrevalnemu sistemu. Kot osnovni vir lahko popolnoma zadosti potrebam za ogrevanje objekta, medtem ko se lahko uporablja kot dopolnitev obstoječemu sistemu kot je na primer peč na olje, drva, pelete ali plin. S pravilnimi nastavitvami je mogoče pametno preklapljati med obema načinoma delovanja, kar omogoča učinkovito izkoriščanje toplotne črpalke.

Ta pristop je pogosto izbran pri starejših in slabo izoliranih stavbah, kjer namesto, da bi z eno samo močno toplotno črpalko poskušali popolnoma ogreti objekt, kombiniramo obe rešitvi. Vendar pa večina lastnikov starejših hiš med obnovo izvede tudi izolacijske ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti objekta in namesti toplotno črpalko kot glavni ogrevalni sistem. To omogoča zamenjavo starega, onesnažujočega ogrevalnega sistema s čisto in učinkovito toplotno črpalko ter lahko prinese tudi finančne spodbude s strani Eko sklada.

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke?

Za nizkoenergijske novogradnje s površino 100 m2, ki uporabljajo talno gretje in zagotavljajo ogrevanje ter toplo vodo za štiričlansko družino, je običajno priporočljiva toplotna črpalka moči 6 kW. Pri obnovljenih starejših hišah s srednje debelo izolacijo ter ogrevanjem preko radiatorjev ali kombiniranega sistema radiatorjev in talnega gretja, skupaj s toplo vodo za štiričlansko družino, se običajno priporoča toplotna črpalka moči 8 kW.

Večina sodobnih modelov toplotnih črpalk lahko ogreva ogrevalno vodo do 60°C ali 65°C, kar zadostuje za ogrevanje tako z radiatorji kot tudi s talnim ogrevanjem. Zato potrebna moč toplotne črpalke ni odvisna od načina ogrevanja. Izjema so zelo stare in neizolirane hiše z zastarelimi radiatorji, kjer se priporoča vgradnjo visokotemperaturne toplotne črpalke, ki lahko ogreje vodo do 80°C.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si
Izdelava spletnih strani