Toplotna črpalka za gretje in hlajenje doma

16. August 2022

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje pri (novo)gradnjah in obnovi domov. Gre za priljubljeno izbiro saj lahko črpalke hkrati ogrevajo in hladijo prostore. Poleg tega lahko izberete tudi sisteme z enoto, ki vključuje še bojler za ogrevanje sanitarne vode.

Izbirate lahko med različnimi vrstami toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po tehnologiji in načinu delovanja. Ena od možnosti je toplotna črpalka zrak-voda, ki uporablja obnovljive vire energije, temperaturo zunanjega zraka – Takšna toplotna črpalka lahko hladi ali ogreva prostore tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke zrak-voda se lahko razdelijo na split sisteme, kjer sta zunanja in notranja enota povezana z hladilnim plinom in monoblok/monoblock kompaktne enote, kjer je samo zunanja enota (vodna povezava je direktno povezana z ogrevalnim sistemom). Glede na vrsto ogrevalnega sistema lahko izbirate med nizkotemperaturnimi oziroma klasičnimi toplotnimi črpalkami, ki ogrevajo vodo do 55°C in so primerne za novejše hiše z talnim gretjem ali dobro izolirane hiše. Visokotemperaturne toplotne črpalke so namenjene za ogrevanje do 60-65°C in so tako primerne za radiatorske sisteme.

Če želite segrevati tudi sanitarno vodo, lahko izberete notranjo enoto toplotne črpalke z vgrajenim akumulacijskim bojlerjem.

Za napredne uporabnike:
Druga možnost je hibridna toplotna črpalka, ki je sestavljena iz toplotne črpalke (split inverter) in plinskega kondenzacijskega kotla v enem. Deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah in izbira najbolj optimalni vir energije glede na vremenske razmere.

Za večjo učinkovitost lahko izberete tudi kombinirane toplotne črpalke, ki uporabljajo več virov energije hkrati. To so lahko toplotne črpalke zrak-voda in plinske kondenzacijske peči ali toplotne črpalke zrak-voda v povezavi s fotovoltaični (PV) sistemi.

Tako lahko še bolj prihranite pri stroških ogrevanja v povezavi z varstvom okolja.


Prednosti toplotne črpalke

26. June 2022

V tem članku bomo govorili o prednostih toplotnih črpalk:

  • Uporabljajo brezplačno energijo (toplotno) iz okolice.
  • Zmanjšujejo stroške ogrevanja.
  • Manjše emisije škodljivih snovi in izpušnih plinov.
  • Enostavno za uporabo in ne potrebujejo prostora za skladiščenje energentov (na primer: nafta in plin).
  • Poleti se lahko toplotne črpalke uporabljajo tudi za hlajenje.
  • Odlična izbira za novo zgrajene stavbe.

Toplotne črpalke so odlična rešitev za učinkovito ogrevanje vašega doma. Uporabljajo "brezplačno" (toplotno) energijo iz okolice, zaradi česar lahko zmanjšate svoje stroške ogrevanja.

Toplotne črpalke so tudi okolju prijazne, saj izkoriščajo toploto iz okolice!

Če želite izvedeti več o prednostih in omejitvah toplotnih črpalk, se obrnite na strokovnjaka za ogrevanje, ki vam bo svetoval o najboljših rešitvah za vaš dom.

Visoka učinkovitost
Toplotne črpalke delujejo s precej visoko učinkovitostjo, kar pomeni, da lahko iz 1 kW električne energije dobimo nekje od 3 do 5 kW toplote. To je bistveno več kot pri klasičnih ogrevalnih sistemih, ki običajno delujejo z učinkovitostjo od 50 do 70%.

Učinkovitost črpalke se kaže v sezonskem koeficientu učinkovitosti (SCOP), ki pove, koliko toplotne energije lahko dobimo za vsak vložen kilowatt energije. To pomeni, da pri toplotni črpalki s SCOP 4 dobimo 4 kWh toplotne energije za vsak vložen 1 kWh elektrike (ali plina).

Nizki stroški vzdrževanja
Toplotne črpalke imajo zelo malo premikajočih se delov, zato je njihovo vzdrževanje zelo enostavno in cenovno ugodno.

Možnost uporabe različnih virov toplote
Toplotne črpalke lahko delujejo z različnimi viri, kot so zemlja, voda, zrak in celo v povezavi s sončno energijo. To pomeni, da lahko uporabimo tisti vir, ki je v določenem okolju najbolj dostopen in ekonomičen.

Enostaven nadzor temperature
Toplotne črpalke omogočajo natančen nadzor temperature v prostoru. Uporabimo lahko termostat s katerim določimo želeno temperaturo, še bolje je uporabiti avtomatsko regulacijo delovanja črpalke. To pomeni, da lahko prostor ogrevamo točno tako, kot si želimo. S tem tudi povečamo učinkovitost in prihranimo pri stroških ogrevanja.


Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si