Toplotna črpalka za gretje in hlajenje doma

16. August 2022

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje pri (novo)gradnjah in obnovi domov. Gre za priljubljeno izbiro saj lahko črpalke hkrati ogrevajo in hladijo prostore. Poleg tega lahko izberete tudi sisteme z enoto, ki vključuje še bojler za ogrevanje sanitarne vode.

Izbirate lahko med različnimi vrstami toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po tehnologiji in načinu delovanja. Ena od možnosti je toplotna črpalka zrak-voda, ki uporablja obnovljive vire energije, temperaturo zunanjega zraka – Takšna toplotna črpalka lahko hladi ali ogreva prostore tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke zrak-voda se lahko razdelijo na split sisteme, kjer sta zunanja in notranja enota povezana z hladilnim plinom in monoblok/monoblock kompaktne enote, kjer je samo zunanja enota (vodna povezava je direktno povezana z ogrevalnim sistemom). Glede na vrsto ogrevalnega sistema lahko izbirate med nizkotemperaturnimi oziroma klasičnimi toplotnimi črpalkami, ki ogrevajo vodo do 55°C in so primerne za novejše hiše z talnim gretjem ali dobro izolirane hiše. Visokotemperaturne toplotne črpalke so namenjene za ogrevanje do 60-65°C in so tako primerne za radiatorske sisteme.

Če želite segrevati tudi sanitarno vodo, lahko izberete notranjo enoto toplotne črpalke z vgrajenim akumulacijskim bojlerjem.

Za napredne uporabnike:
Druga možnost je hibridna toplotna črpalka, ki je sestavljena iz toplotne črpalke (split inverter) in plinskega kondenzacijskega kotla v enem. Deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah in izbira najbolj optimalni vir energije glede na vremenske razmere.

Za večjo učinkovitost lahko izberete tudi kombinirane toplotne črpalke, ki uporabljajo več virov energije hkrati. To so lahko toplotne črpalke zrak-voda in plinske kondenzacijske peči ali toplotne črpalke zrak-voda v povezavi s fotovoltaični (PV) sistemi.

Tako lahko še bolj prihranite pri stroških ogrevanja v povezavi z varstvom okolja.


Kako deluje toplotna črpalka?

13. July 2022

Toplotna črpalka (zrak-voda) je ena od najbolj priljubljenih oblik ogrevanja, saj je učinkovita, okolju prijazna in cenovno dostopna. Deluje po principu prenosa toplote iz okolja (vira) z višjo temperaturo na mesto, kjer to toploto potrebujemo. Toploto lahko dovajamo iz zraka, zemlje ali vode, odvisno od izbranega tipa toplotne črpalke.

Toplotna črpalka deluje z ustreznim hladilnim sredstvom, ki se nahaja v "krogotokih" in spreminja agregatno stanje. To hladilno sredstvo potuje skozi kompresor, kjer se mu zvišata tlak in temperatura. Tekočina, ki izstopi iz kompresorja, gre v kondenzator in tam odda toploto ogrevalnemu plinu. Hladilo se ohlaja na račun zmanjšanja gostote in ko preide iz ekspanzijskega elementa ponovno v uparjalnik, se krog sklene.

Deluje lahko monovalentno ali bivalentno.
Monovalentno obratovanje pomeni, da toplotna črpalka deluje samostojno in sama pokrije celotne zahteve po ogrevanju objekta.
Pri bivalentnem delovanju pa se toplotna črpalka uporablja za pokrivanje toplotnih potreb do zunanjih temperatur okoli 5 stopinj Celzija. Ko se temperature spustijo nižje, se toplotna črpalka kombinira z dodatnim virom ogrevanja, kot je na primer kurilno olje ali plinska peč.

Toplotna črpalka je učinkovita tudi zaradi svoje sposobnosti hlajenja prostorov v poletnih mesecih. Ko toplotna črpalka deluje v hladilnem načinu, vzame toploto iz prostorov ter jo prenaša ven - v okolico (gre za obratni sistem od ogrevanja).

Če želite izvedeti več o tem, kako deluje toplotna črpalka zrak voda in ali je primerna za vaš objekt, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval in vam pomagal pri izbiri prave toplotne črpalke.

Na koncu ne pozabite na pomembnost rednega vzdrževanja (kot je redno pregledovanje in čiščenje filtrov ter redno preverjanje delovanja sistema) toplotne črpalke, da bo delovala učinkovito in da se bo ohranila njena življenjska doba.


Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si