Cover Image

Toplotna črpalka za gretje in hlajenje doma

16. August 2022

Toplotne črpalke so vse bolj priljubljena izbira za ogrevanje pri (novo)gradnjah in obnovi domov. Gre za priljubljeno izbiro saj lahko črpalke hkrati ogrevajo in hladijo prostore. Poleg tega lahko izberete tudi sisteme z enoto, ki vključuje še bojler za ogrevanje sanitarne vode.

Izbirate lahko med različnimi vrstami toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po tehnologiji in načinu delovanja. Ena od možnosti je toplotna črpalka zrak-voda, ki uporablja obnovljive vire energije, temperaturo zunanjega zraka – Takšna toplotna črpalka lahko hladi ali ogreva prostore tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Toplotne črpalke zrak-voda se lahko razdelijo na split sisteme, kjer sta zunanja in notranja enota povezana z hladilnim plinom in monoblok/monoblock kompaktne enote, kjer je samo zunanja enota (vodna povezava je direktno povezana z ogrevalnim sistemom). Glede na vrsto ogrevalnega sistema lahko izbirate med nizkotemperaturnimi oziroma klasičnimi toplotnimi črpalkami, ki ogrevajo vodo do 55°C in so primerne za novejše hiše z talnim gretjem ali dobro izolirane hiše. Visokotemperaturne toplotne črpalke so namenjene za ogrevanje do 60-65°C in so tako primerne za radiatorske sisteme.

Če želite segrevati tudi sanitarno vodo, lahko izberete notranjo enoto toplotne črpalke z vgrajenim akumulacijskim bojlerjem.

Za napredne uporabnike:
Druga možnost je hibridna toplotna črpalka, ki je sestavljena iz toplotne črpalke (split inverter) in plinskega kondenzacijskega kotla v enem. Deluje tudi pri zelo nizkih temperaturah in izbira najbolj optimalni vir energije glede na vremenske razmere.

Za večjo učinkovitost lahko izberete tudi kombinirane toplotne črpalke, ki uporabljajo več virov energije hkrati. To so lahko toplotne črpalke zrak-voda in plinske kondenzacijske peči ali toplotne črpalke zrak-voda v povezavi s fotovoltaični (PV) sistemi.

Tako lahko še bolj prihranite pri stroških ogrevanja v povezavi z varstvom okolja.


Cover Image

Kako deluje toplotna črpalka?

13. July 2022

Toplotna črpalka (zrak-voda) je ena od najbolj priljubljenih oblik ogrevanja, saj je učinkovita, okolju prijazna in cenovno dostopna. Deluje po principu prenosa toplote iz okolja (vira) z višjo temperaturo na mesto, kjer to toploto potrebujemo. Toploto lahko dovajamo iz zraka, zemlje ali vode, odvisno od izbranega tipa toplotne črpalke.

Toplotna črpalka deluje z ustreznim hladilnim sredstvom, ki se nahaja v "krogotokih" in spreminja agregatno stanje. To hladilno sredstvo potuje skozi kompresor, kjer se mu zvišata tlak in temperatura. Tekočina, ki izstopi iz kompresorja, gre v kondenzator in tam odda toploto ogrevalnemu plinu. Hladilo se ohlaja na račun zmanjšanja gostote in ko preide iz ekspanzijskega elementa ponovno v uparjalnik, se krog sklene.

Deluje lahko monovalentno ali bivalentno.
Monovalentno obratovanje pomeni, da toplotna črpalka deluje samostojno in sama pokrije celotne zahteve po ogrevanju objekta.
Pri bivalentnem delovanju pa se toplotna črpalka uporablja za pokrivanje toplotnih potreb do zunanjih temperatur okoli 5 stopinj Celzija. Ko se temperature spustijo nižje, se toplotna črpalka kombinira z dodatnim virom ogrevanja, kot je na primer kurilno olje ali plinska peč.

Toplotna črpalka je učinkovita tudi zaradi svoje sposobnosti hlajenja prostorov v poletnih mesecih. Ko toplotna črpalka deluje v hladilnem načinu, vzame toploto iz prostorov ter jo prenaša ven - v okolico (gre za obratni sistem od ogrevanja).

Če želite izvedeti več o tem, kako deluje toplotna črpalka zrak voda in ali je primerna za vaš objekt, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval in vam pomagal pri izbiri prave toplotne črpalke.

Na koncu ne pozabite na pomembnost rednega vzdrževanja (kot je redno pregledovanje in čiščenje filtrov ter redno preverjanje delovanja sistema) toplotne črpalke, da bo delovala učinkovito in da se bo ohranila njena življenjska doba.


Cover Image

Klimatska naprava ali toplotna črpalka? Kaj izbrati za vaš dom?

26. May 2022

Klimatske naprave in toplotne črpalke sta dve zelo priljubljeni možnosti za hlajenje in ogrevanje domov. Čeprav obe vrsti naprav opravljata enako nalogo, pa obstaja nekaj razlik, ki lahko vplivajo na odločitev, katero izbrati za vaš dom. V tem članku bomo razpravljali o tem, kaj loči klimatsko napravo od toplotne črpalke in kakšne so prednosti in slabosti vsake izmed njih.

Klimatska naprava deluje tako, da iz prostora odvaja toploto in ga hladi, medtem ko toplotna črpalka iz okolice (zraka, vode ali zemlje) pridobiva toploto in jo prenaša v notranjost prostora. To pomeni, da klimatska naprava deluje zmanjševanje temperature v prostoru, medtem ko toplotna črpalka deluje tako, da jo povečuje.

Prednosti klimatskih naprav so, da so lahko prenosljive in zato primerne za manjše prostore. Njihova namestitev je preprosta in običajno ne zahteva posebnega strokovnega znanja. So relativno poceni in porabijo manj energije kot toplotne črpalke. Slabosti klimatskih naprav pa so, da ne morejo delovati pri zelo nizkih temperaturah, njihovo delovanje je glasno in lahko povzročajo vplive na okolje, kot so emisije plinov, ki lahko poslabšajo kakovost zraka.

Toplotne črpalke so primerne za večje prostore, saj so običajno močnejše in bolj učinkovite kot klimatske naprave. Njihova prednost je v tem, da lahko obratujejo pri nizkih temperaturah, zaradi česar so primerne za uporabo skozi celo leto. Delujejo z zmanjševanjem stroškov energije, saj pridobivajo toploto iz okolice in jo pretvarjajo v toploto, ki jo potrebujemo za ogrevanje prostora. Vendar so toplotne črpalke dražje in zahtevajo strokovno znanje za namestitev, kar lahko predstavlja dodaten strošek.

Izbira med klimatsko napravo in toplotno črpalko je odvisna od velikosti prostora, ki ga želite ogreti ali ohladiti, in od tega, koliko ste pripravljeni vložiti v napravo in njeno namestitev. Če živite v regiji z blagimi zimami, je lahko klimatska naprava dobra izbira za vas. Če pa živite v regiji z zelo nizkimi temperaturami, bo toplotna črpalka verjetno bolj primerna.


Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si
Izdelava spletnih strani