Cover Image

Dolga življenjska doba toplotne črpalke z rednimi pregledi in servisi

15. January 2024

Redno vzdrževanje toplotne črpalke je nujno saj zagotavlja, da bo naprava delovala s stalno visoko učinkovitostjo. To prispeva k varčevanju z energijo ter zmanjšuje stroške ogrevanja in hlajenja. Poleg tega redno vzdrževanje podaljšuje življenjsko dobo naprave ter zmanjšuje tveganje za nepričakovane okvare.

“Redno vzdrževanje toplotne črpalke optimizira delovanje sistema in prispeva k trajnostnemu pristopu k ogrevanju in hlajenju prostorov, kar ima pozitivne vplive na okolje in dolgoročno finančno učinkovitost.”

Zakaj so redni pregledi in servisi toplotne črpalke ključnega pomena?

 • Optimalno delovanje: Redna vzdrževalna opravila zagotavljajo nemoteno delovanje vaše toplotne črpalke ter prispevajo k izboljšanju učinkovitosti in podaljšanju življenjske dobe naprave. S stalnimi pregledi in servisi se ohranja visoka zmogljivost sistema, kar vodi v zanesljivo in energetsko učinkovito delovanje, hkrati pa zmanjšuje možnost morebitnih okvar in nenadnih izpadov.
 • Povečanje varnosti: Redno vzdrževana toplotna črpalka izboljšuje varnostno stanje njene uporabe, saj preprečuje potencialna tveganja, kot so uhajanje hladilnega plina ali druge nevarne motnje v električnem sistemu.
 • Optimizacija finančnih sredstev: Neustrezno vzdrževanje brez rednih servisnih posegov lahko preide v okvare, ki zahtevajo visoke stroške popravil ali celo zamenjavo zunanje ali notranje enote toplotne črpalke.

Prvi redni letni servis

Prvi redni letni servis predstavlja ključno fazo vzdrževanja toplotne črpalke, saj omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih težav v delovanju sistema. Pomen tega servisa izhaja iz dejstva, da dolgotrajno delovanje toplotne črpalke v neugodnih pogojih lahko privede do potencialno resnih poškodb. Pravilno izveden servis v zgodnji fazi lahko prepreči nastanek visokih stroškov popravil, zlasti v obdobju največje uporabe ogrevalnega sistema.

“Skrb za toplotno črpalko je investicija v udobje, varnost ter trajnostno in ekonomično ogrevanje.”

Servisiranje toplotne črpalke vključuje nekaj korakov:

 • Pregled in testiranje delovanja: Celovit pregled in testiranje toplotne črpalke za preverjanje njene funkcionalnosti in dejanskega delovanja.
 • Izpiranje odvoda kondenza: Zagotovi se pravilno odvajanje kondenza iz zunanje enote, kar je ključno za učinkovito delovanje sistema.
 • Kontrola električnih komponent: Preverijo se električne komponente, kot so elektromotorji kompresorja, ventilatorja in lamel za zagotavljanje brezhibnega delovanja.
 • Preverjanje pritiska hladilnega plina: Sistematično se preveri pritisk in tlak hladilnega plina, kar je ključno za ohranjanje optimalne učinkovitosti celotnega sistema.
 • Kontrola vodnih filtrov in ekspanzijske posode: Natančno se preveri delovanje vodnih filtrov in ekspanzijske posode, da se zagotovi pravilno delovanje hidravličnega sistema.
 • Pregled programskih nastavitev: Temeljito se pregledajo programske nastavitve toplotne črpalke, pri čemer se zagotovi pravilna konfiguracija in delovanje programske logike.
 • Čiščenje notranje in zunanje enote: Notranja enota se očisti od prahu in umazanije, medtem ko se zunanja enota skrbno očisti od listja in drugih ovir, ki bi lahko vplivale na zračni pretok.
 • Preverjanje tesnosti priključkov: Vse povezave se natančno preverijo, da se prepreči izguba hladilnega plina, kar je ključno za dolgoročno stabilnost sistema.

Zaključek

V zaključku lahko povzamemo, da redni pregledi in servisi toplotne črpalke predstavljajo ključni korak za zagotovitev dolge življenjske dobe in optimalnega delovanja naprave. S prvim rednim letnim servisom se omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih težav, kar preprečuje nastanek resnih poškodb in visokih stroškov popravil v prihodnosti.


Cover Image

Kako hitro se povrne investicija v toplotno črpalko?

29. December 2023

Že ob sami namestitvi toplotne črpalke lahko opazite prihranek, vendar se vprašate, kako hitro se investicija resnično povrne?

Hitreje, kot si morda mislite! Čas povrnitve je odvisen od več dejavnikov, vključno z izolacijo doma in pravo izbiro toplotne črpalke. Toplotne črpalke so odlična naložba v udobje vašega doma. Zmanjšajo stroške ogrevanja, so izjemno energetsko učinkovite in prispevajo k ohranjanju našega okolja. Morda se vam namestitev zdi kot večja začetna investicija, a dolgoročno prihranite vsak vložen evro.

“Investicija v toplotno črpalko pomeni vstop v svet varnega, preprostega in učinkovitega ogrevanja. “

Prava izbira toplotne črpalke

Morda mislite, da so toplotne črpalke primerne le za nove hiše, a temu ni tako. So vse-stranski sistem, idealni tako za nove gradnje kot za obnove. Pri izbiri je ključno razmisliti o vrsti toplotne črpalke. Za novogradnje priporočamo nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda, medtem ko so visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda odlična izbira za zamenjavo obstoječih sistemov.

Redno vzdrževanje

Redno vzdrževanje je ključnega pomena za optimalno delovanje toplotnih črpalk, ki predstavljajo pomemben del sistema ogrevanja in hlajenja. Priporočamo, da se pred vsako ogrevalno sezono opravi temeljit pregled, ki bo prispeval k zanesljivosti in podaljšanju življenjske dobe vaše toplotne črpalke. Vlaganje v redno vzdrževanje morda predstavlja dodatne stroške, vendar pa je ta naložba ključna za dolgoročno zmanjšanje stroškov ogrevanja. Zanesljivo delujoča toplotna črpalka namreč omogoča energetsko učinkovito delovanje, kar se odraža v nižjih računih za ogrevanje.

Možnost subvencije

Poleg že omenjenih prednosti je velik plus investicije v toplotno črpalko tudi možnost pridobitve subvencije ali nepovratnih sredstev. Pri EKO skladu lahko preverite pogoje za pridobitev finančne spodbude ob nakupu toplotne črpalke. S tem korakom ne le, da boste prispevali k ohranjanju okolja, temveč si boste tudi zagotovili še dodatne prihranke ob nakupu.

Sodoben in ekološko trajnosten pristop k ogrevanju

Toplotne črpalke predstavljajo sodoben in ekološko trajnosten pristop k ogrevanju domov, saj pridobivajo energijo iz obnovljivih virov, kot so tla, podzemna voda ali zrak. Ta tehnologija omogoča učinkovito pretvorbo naravnih virov energije v toploto, kar ne le zmanjšuje obremenitev na okolje, temveč tudi zmanjšuje stroške ogrevanja.

Zaključek

Sodobne toplotne črpalke so zasnovane za visoko zanesljivost in dolgo življenjsko dobo, kar povečuje njihovo privlačnost kot trajnostno rešitev za ogrevanje domov. Z zmanjšanjem potrebe po tradicionalnih virih energije prispevajo k trajnostnemu razvoju, ki je ključnega pomena za ohranjanje kakovosti življenja sedanje in prihodnjih generacij. Investicija v toplotno črpalko predstavlja premišljeno naložbo v trajnostno in udobno bivanje v varnem zavetju lastnega doma.


Cover Image

Toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT Quiet

15. November 2023

Vrhunska učinkovitost tudi pri nizkih temperaturah

Vas mika zamisel o zmanjšanju stroškov ogrevanja za kar polovico ali še več? Toplotne črpalke so rešitev, ki omogočajo ravno to, obenem pa prinašajo številne druge prednosti. V sledečem članku vam bomo razložili, kako toplotne črpalke delujejo, zakaj so okolju prijazna izbira, ter predstavili vrhunsko serijo Samsung EHS Mono HT Quiet črpalk, ki so bile nagrajene za svoj izjemen dizajn.

Kako deluje toplotna črpalka?

Toplotne črpalke so preprosta a izjemno učinkovita rešitev za ogrevanje vašega doma. Iz okolice - zraka, vode ali zemlje - črpajo toploto in jo prenašajo v notranje prostore. Ta proces omogoča izjemno učinkovito pretvorbo električne energije v toploto, kar vodi do nižjih računov za ogrevanje. Hkrati pa toplotne črpalke prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, kar pripomore k ohranjanju okolja.

Prednosti uporabe toplotnih črpalk

 • Okolju prijazno ogrevanje: Z uporabo toplotnih črpalk zmanjšate obremenitev na okolje, saj emisije toplogrednih plinov ostanejo minimalne.
 • Nizki stroški vzdrževanja: Toplotne črpalke zahtevajo manj vzdrževanja v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, kar dolgoročno pripomore k prihrankom.
 • Dolga življenjska doba: Toplotne črpalke so znane po dolgi življenjski dobi, kar je odlična naložba za prihodnost.
 • Upravljanje na daljavo: S pametno tehnologijo lahko toplotno črpalko nadzorujete kar preko svoje mobilne naprave, kar povečuje udobje in prilagodljivost.
 • Subvencije in finančne ugodnosti: Mnoge države ponujajo subvencije in finančne spodbude za nakup toplotnih črpalk, kar še dodatno zmanjša stroške. Preverite subvencije EKO sklada.

Toplotna črpalka Samsung EHS Mono HT Quiet

Med mnogimi toplotnimi črpalkami še posebej izstopajo SAMSUNG EHS Mono HT Quiet. Njihova inovativna tehnologija omogoča izjemno učinkovito delovanje tudi pri ekstremno nizkih temperaturah, kar zagotavlja zanesljivo ogrevanje tudi v najhladnejših dneh. Poleg tega so te črpalke izjemno tihe, kar povečuje udobje v vašem domu. Posebej impresivno je, da lahko ogrevajo vodo brez potrebe po dodatnih grelnikih pri temperaturah do -15 °C zunanje temperature. To pomeni, da boste vedno imeli toplo vodo, ne glede na vremenske razmere. To ni le udobje, ampak tudi pomemben prihranek, saj se izognete stroškom ogrevanja vode s pomočjo drugih naprav.

Pametno upravljanje z AI energy načinom

Poleg vseh teh prednosti, vam črpalke Samsung EHS Mono HT Quiet omogočajo tudi pametno upravljanje z AI Energy načinom. Ta način se uči vaših navad in optimizira porabo energije, kar pripomore k še večjim prihrankom pri ogrevanju.

Enostavna namestitev in upravljanje na daljavo

Zunanja enota toplotne črpalke Samsung EHS Mono HT Quiet je mogoče preprosto upravljati na daljavo preko aplikacije SmartThings, kar vam omogoča nadzor nad vašo toplotno črpalko iz udobja vašega naslonjača, delovnega mesta ali celo med počitnicami.

Glavne prednosti toplotne črpalke - Samsung EHS Mono HT Quiet:

 • Tiho delovanje: S samo 35 dBA hrupa na razdalji 3 metre so te črpalke izjemno tihe, kar zagotavlja mirno bivanje.
 • Ogrevanje vode do 70°C pri -15°C: Ta črpalka zagotavlja ogrevanje vode do 70°C pri ekstremnih zunanjih temperaturah, brez potrebe po dodatnih grelnikih.
 • Stalna moč pri nizkih temperaturah: Ohranja stalno nominalno moč v celotnem delovnem območju med +10 in -15°C zunanje temperature.
 • Elegantna oblika: S sodobnim dizajnom, ki vključuje črno barvo, te črpalke veljajo za ene izmed najbolj zaželenih na trgu.
 • Napredno upravljanje: S pametnim telefonom in napredno aplikacijo je toplotna črpalka enostavna za uporabo in upravljanje.

Cover Image

Toplotne črpalke, prednosti in slabosti, ki jih morate poznati pred nakupom.

12. October 2023

Revolucionarna tehnologija, ki lahko pripomore k energetski učinkovitosti vašega doma

Kaj so toplotne črpalke in kako delujejo?

Toplotne črpalke so naprave, ki izkoriščajo toploto iz okolice, da lahko ogrevajo ali hladijo vaš dom. Delujejo tako, da premikajo toploto iz enega kraja na drugega s pomočjo kompresorja in “krožečih” tekočin ali plinskega hladilnega sredstva. To omogoča pridobivanje toplote iz zunanjih virov in njeno črpanje v notranje prostore. Uporaba toplotnih črpalk porabi manj električne energije kot pretvorba električne energije v toploto. Pozimi lahko delujejo kot ogrevalni sistem, poleti pa kot klimatska naprava.

Prednosti toplotnih črpalk:

 • Energetsko učinkovite: Toplotne črpalke so izjemno energetsko učinkovite in lahko dosežejo učinkovitost do 300%. To pomeni, da za ogrevanje ali hlajenje vašega doma porabijo manj energije, kar vodi v nižje račune za energijo.
 • Okolju prijazne: Zmanjšujejo emisije ogljikovega dioksida in prispevajo k zmanjšanju vašega ogljičnega odtisa. So varnejše za okolje v primerjavi s sistemi na osnovi tradicionalnih goriv.
 • Nizki stroški obratovanja: Če preklopite na toplotno črpalko iz drugih ogrevalnih sistemov, kot je kurilno olje, lahko prihranite znatno količino denarja na letni ravni.
 • Dolga življenjska doba: Toplotne črpalke imajo dolgo življenjsko dobo, kar pomeni, da so trajna rešitev za več let.
 • Manj vzdrževanja: V primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi zahtevajo manj vzdrževanja.

Slabosti toplotnih črpalk:

 • Visoki začetni stroški: Namestitev toplotne črpalke je lahko draga, čeprav se tekoči stroški obratovanja običajno znižajo. Začetne stroške lahko zmanjšajo tudi subvencije, kot je npr. Subvencija EKO sklada.
 • Zahtevna namestitev: Namestitev toplotne črpalke zahteva predhodno raziskavo in načrtovanje, kar lahko podaljša postopek.
 • Možna okoljska vprašanja: Uporaba nekaterih hladilnih sredstev lahko povzroči okoljske težave, zato je pomembno uporabljati biološko razgradljive alternative.
 • Regulativne zahteve: V nekaterih regijah so potrebna posebna dovoljenja za namestitev toplotne črpalke, kar lahko predstavlja dodatne izzive.

Zaključek

Toplotne črpalke so odlična izbira za energetsko učinkovito ogrevanje in hlajenje vašega doma. Pred nakupom se posvetujte s strokovnjaki, da dobite oceno in pomembne nasvete, ki bodo ustrezali vsem vašim željam in potrebam. S toplotno črpalko lahko prispevate k varčevanju z energijo in varovanju okolja. Čas je, da naredite korak k bolj trajnostnemu načinu ogrevanja in hlajenja!


Cover Image

Se sprašujete kako deluje toplotna črpalka?

17. September 2023

Si želite učinkovitega, prijaznega do okolja in stroškovno ugodnega načina ogrevanja ter hlajenja vašega doma?

Toplotna črpalka je rešitev, ki združuje vse naštete prednosti in še več. Pozabite na skrbi glede visokih računov za ogrevanje in se seznanite s tem, kako deluje ta inovativna in napredna tehnologija toplotnih črpalk.

Enostavno delovanje

Toplotna črpalka je sistem, ki s prenosom toplote iz enega vira na drugega omogoča ogrevanje, hlajenje ter ogrevanje sanitarne vode. Njeno delovanje ni nič zapletenega – predstavljajte si, da toplotna črpalka deluje podobno kot vaš hladilnik ali klimatska naprava, le da je proces obrnjen. Medtem ko hladilnik odvzema toploto živilom in jo oddaja v prostor, toplotne črpalke toploto črpajo iz zraka, vode ali zemlje ter jo dvignejo na višjo temperaturo za ogrevanje.

Toplotna črpalka vključuje ključne komponente, ki omogočajo njeno delovanje:

 • Kompresor: Dvig tlaka hladivu omogoča dvig temperature na visoko raven.
 • Uparjalnik: Omogoča prenos energije iz toplotnega vira (zrak, zemlja, voda) na hladivo, s čimer se to segreje ter preide v plinasto stanje.
 • Kondenzator: Poskrbi, da se vroče hladivo sprosti in odda toploto v ogrevalni sistem.
 • Ekspanzijski ventil: Zmanjšuje tlak in temperaturo hladiva, sprejema toploto na uparjalnik ter regulira pretok hladilne tekočine.
 • Zalogovnik: Zagotavlja enakomerno temperaturo ogrevalne vode ter služi kot vir toplote za odtaljevanje uparjalnika.
 • Hladivo: Delovna tekočina, ki prenaša toploto in prehaja med tekočim in plinastim stanjem.

1. Toplotne črpalke - Zrak/Voda

Kako delujejo? Iz zraka, ki je povsod okoli nas, črpajo toploto in jo pretvarjajo v ogrevalno energijo. Najsodobnejše izvedbe omogočajo ogrevanje tudi pri nizkih temperaturah do –25 °C, s prihrankom energije do 50 %. So investicijsko ugodne, montaža in vzdrževanje sta enostavna ter poceni. Toplotne črpalke Zrak/Voda samostojno pokrijejo večino toplotnih izgub objekta, delujejo tudi skupaj z drugimi viri ogrevanja.

2. Toplotne črpalke - Voda/Voda

Ta vrsta črpalk izkorišča energijo podtalnice, ki ima konstantno temperaturo med +7 in +12 °C. Sistem vrtin omogoča, da črpalka pretvori toploto iz vode in jo uporabi za ogrevanje vašega doma. Ta vrsta črpalk dosega visoka grelna števila, kar pomeni več ogrevanja za manj električne energije.

3. Toplotne črpalke - Zemlja/Voda

Te toplotne črpalke izkoriščajo toplotno energijo shranjeno v tleh in kamninah. Kolektorji v tleh ali cevne sonde v vrtinah pridobivajo toploto, ki jo črpalka pretvori v ogrevalno energijo. Tako lahko ogrevate svoj dom s pomočjo naravne energije shranjene pod površino.

Prava izbira za vaš dom

Pri izbiri toplotne črpalke je ključnega pomena upoštevati potrebe vašega gospodinjstva, velikost površine za ogrevanje ter izolacijo objekta. Pravilno dimenzioniranje toplotne črpalke glede na vaše potrebe je ključno za učinkovito delovanje. Upoštevati je treba tudi podnebne razmere vašega območja.

Celovita rešitev za vso leto

Zmotno je prepričanje, da so toplotne črpalke učinkovite le v ogrevalni sezoni. Nasprotno, toplotne črpalke delujejo odlično v vseh letnih časih, tudi v najbolj ekstremnih podnebnih razmerah, vključno s temperaturami do -25 stopinj Celzija. V poletnih mesecih se lahko uporabljajo tudi za hlajenje prostorov.

Pri izbiri toplotne črpalke je pomemben tudi okoljski vidik. Izberite napravo, ki uporablja okolju prijazna hladiva in prispeva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.


Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si
Izdelava spletnih strani