Cover Image

Kako deluje toplotna črpalka?

13. July 2022

Toplotna črpalka (zrak-voda) je ena od najbolj priljubljenih oblik ogrevanja, saj je učinkovita, okolju prijazna in cenovno dostopna. Deluje po principu prenosa toplote iz okolja (vira) z višjo temperaturo na mesto, kjer to toploto potrebujemo. Toploto lahko dovajamo iz zraka, zemlje ali vode, odvisno od izbranega tipa toplotne črpalke.

Toplotna črpalka deluje z ustreznim hladilnim sredstvom, ki se nahaja v "krogotokih" in spreminja agregatno stanje. To hladilno sredstvo potuje skozi kompresor, kjer se mu zvišata tlak in temperatura. Tekočina, ki izstopi iz kompresorja, gre v kondenzator in tam odda toploto ogrevalnemu plinu. Hladilo se ohlaja na račun zmanjšanja gostote in ko preide iz ekspanzijskega elementa ponovno v uparjalnik, se krog sklene.

Deluje lahko monovalentno ali bivalentno.
Monovalentno obratovanje pomeni, da toplotna črpalka deluje samostojno in sama pokrije celotne zahteve po ogrevanju objekta.
Pri bivalentnem delovanju pa se toplotna črpalka uporablja za pokrivanje toplotnih potreb do zunanjih temperatur okoli 5 stopinj Celzija. Ko se temperature spustijo nižje, se toplotna črpalka kombinira z dodatnim virom ogrevanja, kot je na primer kurilno olje ali plinska peč.

Toplotna črpalka je učinkovita tudi zaradi svoje sposobnosti hlajenja prostorov v poletnih mesecih. Ko toplotna črpalka deluje v hladilnem načinu, vzame toploto iz prostorov ter jo prenaša ven - v okolico (gre za obratni sistem od ogrevanja).

Če želite izvedeti več o tem, kako deluje toplotna črpalka zrak voda in ali je primerna za vaš objekt, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval in vam pomagal pri izbiri prave toplotne črpalke.

Na koncu ne pozabite na pomembnost rednega vzdrževanja (kot je redno pregledovanje in čiščenje filtrov ter redno preverjanje delovanja sistema) toplotne črpalke, da bo delovala učinkovito in da se bo ohranila njena življenjska doba.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka je nepogrešljiv del sodobnega življenja. Spoznajte tehnologijo in prednosti ter mnogo nasvetov.
Partnerji
Svežina bivanja
Klimatske naprave
IR paneli
Objava.si
Izdelava spletnih strani